Iedereen wil op een gegeven moment een eigen huis kopen. Je moet geen huur meer  te betalen en je kan je woning volledig volgens je eigen smaak inrichten. Een huis kopen is natuurlijk wel een hele investering. Geld lenen is waarschijnlijk dan ook onvermijdelijk. Maar hoe kan je nu best een goede lening afsluiten?

Een lening om een huis te kopen

Een lening afsluiten om een huis te kopen, wordt een hypotheek genoemd. Je leent geld van de bank dat je maandelijks zal terugbetalen. Elke hypotheek zal je woning als onderpand van de lening gebruiken. Dit betekent dat de bank, onder strikte voorwaarden, je woning mag verkopen als je de hypotheek niet meer zou kunnen betalen. Zo ver komt het echter bijna nooit, er zal eerst een andere oplossing voor eventuele schulden gezocht worden.

De waarde van een woning

Om huiseigenaren tegen hoge hypotheekschulden te beschermen, heeft de Nederlandse overheid vastgelegd hoeveel je maximaal kan lenen. Dit bedrag wordt bepaald door je inkomen en door de waarde van je woning. De woningwaarde wordt door een taxatie vastgelegd. Een taxateur zal heel het huis nauwkeurig controleren en kan zo de exacte waarde vaststellen. Deze woningwaarde is ook meteen het maximum bedrag dat je kan lenen.

Een hypotheek afsluiten

Ga je een lening aanvragen, moet je met verschillende zaken rekening houden. Ten eerste moet je kiezen uit een variabele of een vaste rente. Een variabele rente kan maandelijks veranderen terwijl een vaste rente tijdens een afgesproken periode niet gewijzigd kan worden. Verder moet je voor een bepaalde hypotheekvorm kiezen. Een hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je je hypotheek zal aflossen. Deze keuze hangt af van je persoonlijke situatie en is dan ook voor iedereen anders. Tenslotte moet je ook de looptijd van de hypotheek bepalen. De maximum looptijd is voor elke hypotheek 30 jaar.

Hulp van een hypotheekadviseur

Ga je geld lenen om een woning te kopen, doe je dit best met professionele hulp. Een lening aanvragen is namelijk een belangrijke stap waarbij je weloverwogen keuzes moet maken. Je kan dan ook best een hypotheekadviseur inschakelen. Er bestaan namelijk enorm veel hypotheekverstrekkers die elk leningen met een andere rente en verschillende voorwaarden aanbieden. Een adviseur zal deze leningen vergelijken en de hypotheek zoeken die het best bij jouw situatie past. Dankzij de hulp van een hypotheekadviseur kan je wel eens heel wat geld besparen, geld dat je in de toekomst zeker kan gebruiken!