Wanneer je onlangs een nieuwe woning gekocht hebt, is de kans groot dat er kleine aanpassingen in de woning moeten worden doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het openbreken van een tussenmuurtje, het vernieuwen van de keuken of badkamer, enzovoorts. Ook kan het interessant zijn om bijvoorbeeld extra stopcontacten in de muur te monteren, of nieuwe aansluitpunten voor de verlichting te maken. Het aansluiten stopcontacten is doorgaans niet iets wat je aan een elektra expert over moet laten. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Tip: ook bij de verkoop van een woning kan het uitbreiden van het aantal stopcontacten interessant zijn. Op deze manier krijgt de woning een hogere waarde, waardoor het voor kopers interessanter wordt om in de woning te investeren.

Zelf een nieuw stopcontact in de muur plaatsen

Om een stopcontact in de muur te plaatsen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Op internet vind je talloze instructievideo’s en stappenplannen, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe het stopcontact gemonteerd kan worden. Door deze stappen nauwkeurig op te volgen is de kans op fouten groot. Een fout ontstaat bijvoorbeeld op het moment dat een elektriciteitskabel niet goed aangesloten zit. Als gevolg hiervan kan er een kortsluiting ontstaan, met een stroomstoring tot gevolg. Het gebruik van een spanningszoeker is sterk aan te bevelen, als je stopcontacten monteert.

Elektriciteitskabels in huis laten trekken

Voordat aan de montage van de stopcontacten begonnen kan worden, is het noodzakelijk om elektriciteitskabels te trekken. Het trekken van elektriciteitskabels is veel minder eenvoudig, dan de uiteindelijke montage van stopcontacten. Laat hier dan ook een elektricien voor komen. Wanneer de kabels op onvoldoende afstand van elkaar liggen, kan de warmte niet ontsnappen. De kabels zullen als gevolg hiervan met elkaar versmelten. Ook hierbij is de kans op een kortsluiting groot, door de grote hoeveelheid stroom die vrijkomt als twee kabels elkaar raken.