Het kan voorkomen, dat het na verloop van tijd steeds lastiger wordt om het slot op je deur te openen. Wat moet je in zo’n geval doen? Wij spraken met een ervaren slotenspecialist, die ons hier meer over kon vertellen. De slotenexpert raadt bovenal aan, om sleutels nooit door te drukken. De kans is relatief groot dat de sleutel afbreekt, met alle gevolgen van dien! Een afgebroken sleutel is niet alleen lastig uit het slot te krijgen, ook kan dit voor schade aan de cilinder van het slot zorgen.

Een slot soepeler maken met speciale spray

Er zijn verschillende hulpmiddelen, waarmee je een slot soepeler kunt maken. Het meest bekende voorbeeld hiervan is WD-40. Dit middel is bij een groot aantal bouwmarkten, hobbywinkels en supermarkten verkrijgbaar voor enkele euro’s. Zorg dat de spray goed diep in de cilinder komt, om er zeker van te zijn dat het middel effect heeft.

Een alternatief voor het gebruik van WD-40 is Griffon slotspray. Dit middel is iets duurder, maar specifiek bedoeld voor het smeren van sloten. Ook deze spray kun je bij vrijwel iedere bouwmarkt en hobbywinkel aanschaffen. Kies altijd voor een kwalitatief goede spray, om te voorkomen dat de schade aan het slot verergerd wordt.

Laat je verouderde slot vervangen

Naast de mogelijkheid om je huidige slot te voorzien van een laagje smeer, kun je ook voor het vervangen van het slot kiezen. Door sloten te vervangen vernieuw je niet alleen de beveiliging van je woning. Ook neemt de waarde van je woning toe, als je deze op termijn wilt verkopen. Het zal nieuwe bewoners een fijn gevoel geven, dat de sloten voldoen aan de laatste eisen op het gebied van inbraakbeveiliging. Zo moeten sloten je onder meer beschermen tegen inbraken middels de kerntrekmethode, lockpicking en de klopsleutelmethode.