Onlangs is er in Jackson, Michigan, een zaak bij de rechtbank voorgekomen omdat een bedrijf dat alarmen bij mensen thuis plaatst de grenzen flink overschreed. Hoe de zaak is afgelopen? De betrokken installateur werkte nog voor een ander bedrijf toen hij reageerde op een aanvraag voor een huisinspectie en een prijsofferte voor een nieuw beveiligingssysteem. (Wat de standaardprocedure is bij nieuwe potentiële klanten) De eigenaar van het huis zei dat de installateur die langs kwam een shirt van het bedrijf droeg en nooit een ander bedrijf naast het bedrijf dat hij kwam vertegenwoordigen vermeldde. In een vervolgmail gaf hij echter twee prijsoffertes aan de huiseigenaar, dus eigenlijk van beide bedrijven die hij vertegenwoordigde. De huiseigenaar was hierover niet tevreden, omdat ze helemaal niet om een offerte van het tweede bedrijf hadden gevraagd.

Welke wet denk je dat er is overtreden? (De zaak loopt nog steeds) In Missouri moeten bedrijven een licentie hebben om systemen te mogen installeren, maar hoeven ze niet onder licentie te verkopen. De huiseigenaar daagde de betrokken persoon en het bedrijf echter wel voor de rechter omdat het bedrijf zonder vergunning en zonder een rechtstreeks verzoek daartoe aanbood om de installatie van een systeem te verkopen. Wat laat deze zaak ons zien over het belang van een professionele thuisinstallatie?

Het toont de verantwoordelijkheid die beveiligingsbedrijven hebben om een professionele installatie te bieden en om dit ethisch en strikt volgens de wet te doen. Klanten worden begrijpelijkerwijs zeer argwanend als het gaat om het toegang verlenen aan iemand in hun huis en zoe moeten vertrouwen in een technicus hebben. Een geval zoals die hierboven zouden, zelfs als het een relatief klein detail betreft, het vertrouwen van een huiseigenaar kunnen schenden. Het resultaat? Huiseigenaren vertrouwen mogelijk geen enkel beveiligingsbedrijf meer en kunnen zelfs besluiten het systeem zelfstandig te installeren.

Dit is een slecht idee, gezien het feit dat de beste beveiligingssystemen zeer geavanceerd zijn. Een huiseigenaar die zelf een beveiligingssysteem installeert heeft waarschijnlijk geen ervaring en het systeem zal zo niet optimaal werken en het eigendom beschermen. Als een systeem niet goed is aangesloten, kan het tijdens noodgevallen defect raken. Al deze zorgen moeten genoeg reden zijn om een huiseigenaar te ontmoedigen om zelf een beveiligingssysteem te gaan plaatsen.

Dit is de reden waarom elk beveiligingsbedrijf ernaar moet streven om zijn omgang met klanten professioneel te houden en alleen onder licentie en volgens contract aan de slag te gaan.