Stel u bent van plan om uw huis te gaan verkopen in Roosendaal. Hier komen dan een aantal zaken bij kijken. Als u nog nooit eerder een huis heeft verkocht weet u wellicht niet waar u moet beginnen. In dit artikel worden de stappen in het kort met u doorgenomen.

Bepalen van de verkoopprijs

Hoe gaat u de verkoopprijs bepalen? Gaat u uit van de prijs die u er zelf voor heeft betaald en gaat u daar ongeveer rond zitten. Dat is een optie. Het is tevens een optie om een makelaar uit de regio in de arm te nemen. Zij kennen vaak de markt uit de regio en weten wat een marktconforme prijs is voor uw woning.

De eerste bezichtigingen

U heeft inmiddels uw huis op de markt gezet. De eerste mensen zijn ervan op de hoogte en zijn geïnteresseerd. De volgende stap is dan de bezichtiging. Hierbij kunt u ervoor kiezen dit weer aan de makelaar over te laten. Dit hoeft natuurlijk niet, wanneer u een goede verkoper bent kunt u het altijd zelf proberen. Echter is het voor een makelaar dagelijkse kost.

Het is daarbij wel belangrijk om een goede indruk achter te laten. Dus het huis moet opgeruimd en schoon zijn tijdens de bezichtiging.

De onderhandeling

De potentiële kopers zijn ervan overtuigd dat dit het huis voor hun is. De onderhandeling gaat beginnen. Dit is vaak een vervelend en misschien wel emotioneel proces. Het is dan in deze fase ook handig om dit via een tussenpersoon te laten uitvoeren. Dit kan tevens de makelaar zijn. Deze kan u ook adviseren tijdens de onderhandeling.

Het huis is verkocht

De potentiële kopers zijn akkoord met de afkoopsom. Gefeliciteerd! het huis is verkocht. Het is belangrijk na te gaan of er geen ontbindende voorwaarden in het contract staan of eventueel andere verplichtingen die u heeft. Bijvoorbeeld bij het niet juist aangeven van gebreken.

Overdracht

Dit is een moment waar beide partijen lang naar hebben uitgekeken: de overdracht. De kopende partij doet dan vaak nog een laatste inspectie alvorens alles getekend wordt en de overdracht plaats zal vinden.