In de soeks in Marrakesh word je overweldigd door de rijke kleuren van Marokkaans textiel. Dit Arabische koninkrijk heeft een lange traditie van textielbewerking. Vele mensen zijn volledig weg van de luxueuze pracht van met de hand geborduurd stoffen of met de hand geweven tapijten. Er zijn twee grote invloeden op de textielkunst van Marokko. Langs de ene kant zijn er de Berbers, die al duizenden jaren hun tapijten weven met patronen die vaak eigen zijn aan bepaalde berberclans. Deze tapijten waren in de jaren 1920 inspiratie voor beroemde architecten in West-Europa. Le Corbusier combineerde de dikke, stevige tapijten graag met zijn gestileerde designmeubels.

Borduurwerk is dan weer vaker in de steden te vinden. Deze traditie vind je zowel bij de Berbers als bij de Arabische bevolking terug. Dit handwerk werd vervaardigd door ambachtslui, maar ook vele Marokkaanse vrouwen borduren kleurrijke patronen voor de decoratie van de eigen woning. Bepaalde patronen of stijlen zijn typisch voor bepaalde regio’s of steden. Zo zijn de geborduurde stoffen uit de stad Fez over heel de wereld bekend. De patronen die gemaakt worden door de ambachtslui in Fez zijn vaak monochroom, in felle kleuren zoals blauw of rood. Het vervaardigen van deze stoffen is heel erg arbeidsintensief. Met veel zorg worden details steek per steek toegevoegd.

Marokkaanse en Turkse zitkussens kun je goedkoop online aanschaffen hier.

Als je van Oosterse interieurs houdt, zijn de Marokkaanse stoffen zeker aan te raden. Met een minimum aan werk kan je al snel een heel mooi effect verkrijgen. Je kan bijvoorbeeld een eenvoudige sofa kopen en deze bedekken met kleurrijke Marokkaanse kussens. Een poef, een lage koffietafel en enkele mooie Arabische lampen maken de look compleet. Voeg daar dan nog aan toe een fantastische oosterse tafel of vloerlamp. Ten slotte leg je nog zo’n dik tapijt met traditionele Berberpatronen op de grond, zo voel je puur comfort onder je blote voeten terwijl je gezellig op de bank kruipt voor een warme muntthee.