Professionele klussers en de serieuze doe-het-zelver weten het al lang: zonder goed gereedschap kom je er niet. Heb je vaak kleine klusjes die je op moet lossen of werk je aan grote projecten? Het juiste gereedschap is het investeren waard. Sommige gereedschappen zou eigenlijk iedereen in huis moeten hebben. Waar let je op bij het kopen van gereedschap en ga je voor elektrisch of niet?

Onmisbaar basisgereedschap

Een goed gevulde gereedschapskist komt in ieder huishouden weleens van pas. Zorg in elk geval dat deze gereedschap bevat waarmee je kunt timmeren, boren, schroeven, zagen, verlijmen en opmeten. Een hamer, schroevendraaier, zaag, tang, rolmaat, lijm en waterpas behoren dan ook tot het basisgereedschap van de thuisklusser. Zorg ook voor verschillende soorten spijkers en schroeven. Veiligheid staat altijd voorop: een veiligheidsbril en werkhandschoenen voor bescherming en grip zijn niet geheel onbelangrijk.

Aanvullend materiaal

Bouwstofzuigers zijn ook voor doe-het-zelvers heel handig. Schoon werken is een stuk veiliger. Met gewone stofzuigers kun je niet zomaar alles opzuigen. Water, droog stof, puin of modder opzuigen is geen probleem voor een professionele industriële stofzuiger als een Festool stofzuiger. Zonder goede werkbank kun je niet effectief klussen. Geen zorgen: een grote vaste werkbank hoef je niet direct aan te schaffen. Er zijn genoeg opvouwbare werkbanken aan te schaffen. Deze kun je instellen op de gewenste hoogte voor iedere klus.

Tweedeling: elektrisch of accugereedschap

Voor de alledaagse thuisklusjes is elektrisch gereedschap vaak overbodig. Een elektrische handboor kan handig zijn, maar daar blijft het meestal bij. Het verschil tussen elektrisch gereedschap en accugereedschap is eenvoudig. Accugereedschap werkt op basis van een batterij en elektrisch gereedschap is met een snoer aangesloten op netstroom. Beiden hebben zo hun voordelen. Bij boormachines, schuurmachines of cirkelzagen die werken op batterijen zit een snoer nooit in de weg. Voor meer professioneel gebruik zijn zwaardere elektrische tools gebruikelijker. Deze hebben veel meer vermogen.

Gepast gereedschap voor thuisklusser en vakman

Er zijn merken die gereedschap produceren voor zowel de beginner als ervaren vakmensen. Professionele vakmannen hebben vaak andere gereedschappen nodig dan de thuisklusser. Festool houdt hier rekening mee. Zij maken elektrische gereedschappen voor vakmensen die meer nodig hebben dan een hamer en een beitel. Met kwaliteitsgereedschap werken ze nauwkeuriger, het gereedschap is betrouwbaar en gaat tientallen jaren mee.