Bij het leggen van een zogenaamde ‘zwevende’ vloer, zoals een laminaatvloer, is het leggen van een goede laminaat ondervloer de eerste stap die je zet. Deze laag, die los ligt tussen de laminaatvloer en de ondergrond, is belangrijk voor een optimale levensduur van jouw laminaatvloer. Er zijn een viertal punten waar je op moet letten bij aanschaf van een ondervloer. Ongemakken als intrekkend vocht, hoogteverschillen, kou en geluidsoverlast kunnen zo voorkomen worden.

 

Vochtdichtheid

Een goede ondervloer voorkomt waterschade en eventueel optrekkend vocht vanuit de ondergrond. Laminaat vloeren kunnen hierdoor makkelijk bol komen te staan, waarna aanschaf van een nieuwe vloer onvermijdelijk is. Met een vochtwerende ondervloer voorkom je dat vocht van onderaf in het laminaat trekt. Soms kan het zijn dat een extra vochtscherm nodig is bij veel vochtigheid onder de vloer.

 

Egaliserend vermogen

Het is niet gek als een ondergrond niet geheel vlak is. Een basisvloer vertoont namelijk altijd wel enige hoogteverschillen. Wanneer dit bij jouw vloer het geval is werk je deze eenvoudig weg met de juiste ondervloer. Oneffenheden in de vloer worden dan zoveel mogelijk opgevangen en uitgevlakt. Zijn de oneffenheden niet met enkel een ondervloer te verhelpen? Spaanplaten of egalisatiekorrels bieden dan uitkomst.

 

Warmte-isolatie

Laminaat heeft de warme uitstraling van hout, maar de echte warmte moet natuurlijk ook gewaarborgd worden. De warmte in een ruimte houdt je langer vast door voor een ondervloer met warmte-isolerend vermogen te kiezen. Zo ziet je vloer er niet alleen warm uit, maar werkt deze daadwerkelijk verwarmend. Dit komt je woongenot ten goede.

 

Mate van geluidsdemping

In een flat of appartement houdt je vanzelfsprekend rekening met de onderburen. Woon je op een bovenverdieping? Let dan goed op het geluidsreducerend vermogen van de ondervloer. Om geluidsoverlast te voorkomen ben je namelijk verplicht om een goed geluiddempende ondervloer aan te schaffen. Beide partijen hebben hier uiteindelijk profijt van. Je onderburen zullen je dankbaar zijn en jij ontvangt geen klachten.

 

Laminaat is voordeliger en eenvoudiger te onderhouden dan hout. Bovendien heeft het goedkopere legkosten dan houten vloeren. Let wel op aanschaf van een goede ondervloer. De juiste ondervloer draagt bij aan een langere levensduur van een laminaatvloer. In veel gevallen krijg je bij een laminaat aanbieding de ondervloer dan ook gratis. Laminaat ligt namelijk mooier en stiller met een goede ondervloer.