Wil je zelf je huis verkopen? Zonder tussenkomst van een makelaar? Ik zet de voor- en nadelen (en wat tips) graag voor je op een rij.

Voordelen van zelf je huis verkopen

Hét grote voordeel van zelf je huis verkopen is dat je het echt zélf doet. Jij regelt de dagen en tijden van bezichtigingen, jij maakt foto’s van het huis en misschien zelfs een filmpje van de omgeving. En vlak ook de courtage die je uitspaart niet uit. Dat kan nog flink in de papieren lopen!

Nadelen van zelf je huis verkopen

Toch zijn er ook nadelen aan zelf je huis verkopen. Je zet je huis niet zomaar even te koop. Je moet je oriënteren in de markt: wat is jouw huis in de huidige staat waard. Ook kunnen potentiële kopers met soms best lastige vragen komen, waar je van te voren helemaal niet over hebt nagedacht. Je moet ineens vragen beantwoorden over bijvoorbeeld het energielabel en de bouwkundige staat. Deze antwoorden kun je niet even gokken, want bij verkeerde informatie of het achterhouden van gebreken kan op je worden verhaald! Ook weet je niet precies wie je in huis haalt. Met een makelaar erbij voel je je misschien net wat veiliger.

Hoe verkoop ik mijn huis het snelst?

Zelf je huis verkopen gaat natuurlijk heel gemakkelijk via social media. Je hebt op de diverse media een ontzettend groot bereik. Vergeet ook niet om je huis te plaatsen op sites als Funda. Zelf je huis verkopen gaat nu eenmaal het best in de juiste omgeving. Heel veel mensen kijken bij het zoeken naar huizen toch het eerst op deze site. En dan: doe mee aan de NVM open-huizen-dagen. Je speelt je goed in de kijker tijdens deze dagen die twee keer per jaar georganiseerd worden.

zelf je huis verkopen

Kan het ook anders?

Natuurlijk! Je kunt zelf je huis verkopen aan C111 Vastgoed. Zij brengen al binnen een week een goed bod uit. Niks te maken met voorbehoud van financiering of extra kosten. Wel snelheid en besluitvaardigheid. Voor je het weet staat de koopsom op jouw rekening. Achterstallig onderhoud? Geen enkel probleem. Huurders in jouw pand? Na overleg kunnen deze gewoon blijven zitten waar ze zitten. Sterker nog: als het pand te groot wordt voor jou alleen, kun je zelf je huis verkopen en ervoor kiezen om een deel van het pand te gaan huren. Of, je vindt de plek nog steeds fantastisch, maar je wilt geen eigenaar meer zijn. Je verkoopt dan je huis en blijft er toch zelf wonen. Je kunt er ook voor kiezen om tijdelijk te blijven wonen tot C111 Vastgoed een nieuwe plek voor je heeft gevonden. Zo zie je, zelf je huis verkopen hoeft helemaal niet zo’n gedoe te zijn!